decoration

Česta pitanja

Riječ je o simbiotskoj kulturi bakterija octene kiseline Acetobacter i kvasaca, a u slengu ćete najčešće naići na naziv SCOBY (eng. Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). Ove dobre bakterije i kvasci odlično napreduju u čaju, a metabolizacijom šećera, kojeg u kombuchu stavljamo samo kako bismo nahranili njih, a ne i Vas, u konačnici nastaju octena kiselina, antioksidantni polifenoli i ugljikov dioksid.

Prisustvo octene kiseline kombuchi daje blago kiselkast, reski okus, zbog čega je, osim što je zdrava, i savršen gasitelj žeđi.

Sve je u redu! Tijekom stajanja se na dnu boce mogu nataložiti kvasci, što samo upućuje na to da je riječ o pravoj kombuchi, a ne nečemu što se samo prodaje po tim nazivom. Možete lagano, ali lagano okrenuti bocu naglavačke i polako je okretati lijevo-desno i kvasci će ponovno nestati iz vida.

Opet je sve u redu jer je riječ o još jednom pokazatelju kvalitete kombuche! U visoko kvalitetnoj kombuchi možete naići na niti žive kulture (bakterije formiraju kolonije), a to je još jedan znak da pijete pravo, živo piće. Možete ih bezbrižno popiti. Na prvu će Vam se možda činiti čudno, ali tako je sa svim novim iskustvima. Prigrlite to!

Tijekom svake fermentacije se dio šećera prirodno pretvara u alkohol. Udio alkohola u krajnjem proizvodu je tipično ispod 1%, a najčešće ispod 0,5%.

Samo nepasterizirana kombucha je ona prava! Pasterizirane inačice „kombuche“ ne sadrže dobre bakterije i samo imitiraju okus prave kombuche. Zato nam ne pada na pamet skuhati kombuchu do smrti.

Šećer u kombuchu dodajemo samo kako bismo nahranili kombucha kulturu, a ne kako bismo je zasladili. Nakon fermentacije ostaje samo neprobavljeni šećer, koji se zadržava na 3g u 100 ml. To je i do 4 puta manje šećera nego u standardnim gaziranim i negaziranim sokovima.

Budući sa je svatko drugačiji, predlažemo da po malo uvodite kombuchu u svoju prehranu. Preporučamo da započnete s bočicom (250 ml) dnevno. Neki se odmah zaljube u okus, dok drugi primijete kako im pomaže s probavnim, a naročito crijevnim tegobama. Slušajte vlastiti organizam i odlučite koliko je najbolje za vas!

Kombuchu uvijek držite u hladnjaku, kako biste sve dobre bakterije i kvasce zadržali u zimskom snu, a okus ostao upravo onakav kakav treba! U protivnom će se nastaviti fermentacija u boci, koja na kraju toliko može podići tlak unutar boce da može doći do njezinog pucanja.

Zbog nepasteriziranosti te jako malog udjela alkohola, za svaki slučaj ne preporučamo da pijete kombuchu tijekom trudnoće.