decoration decoration decoration

Zašto Kombucha?!

01/12/2020

decoration

Zašto Kombucha?!

Kombucha je osvježavajuće, blago gazirano piće koje nastaje fermentacijom zelenog i crnog čaja uz dodatak kombucha kulture, koju čine „dobre“ bakterije i kvasci. Bakterije i kvasci u procesu fermentacije prerađuju šećer u organske kiseline i stvaraju piće okrjepljujućeg, reskog okusa. Blagodati kombuche poznate su već tisućama godina, što je i doprinijelo da se ovo piće, kao „eliksir života“, očuva sve do danas. Kombucha se najčešće opisuje kao funkcionalno piće zbog obilja probiotika i organskih kiselina, te male količine šećera.

KOJE SU SVE PREDNOSTI KONZUMIRANJA KOMBUCHE?

1. IZVOR JE PROBIOTIKA

O pozitivnim učincima fermentiranih prehrambenih proizvoda na zdravlje već se godinama zna. Namirnice poput kefira i jogurta odavno su obavezni dio naše prehrane. Krajnje je vrijeme da tu uvrstimo i kombuchu. Tajna kombuche je u procesu fermentacije kojom nastaju žive bakterije s probiotskim svojstvima. Probiotske bakterije kao što su acetobacter, gluconacetobacter, lactobacillus, su sastavni dio kombuche, pomažu u održavanju ravnoteže crijevne flore i pospješuju rad probave. Također, smanjuju rizik od upalnih infekcija, poboljšavaju imunološki sustav i doprinose boljem raspoloženju!

2. BOGATA JE ANTIOKSIDANSIMA

Glavni sastojci naše kombuche su crni i zeleni čaj, poznati po svom blagotvornom djelovanju na cijeli organizam, stoga se ne treba čuditi da su sve njihove blagodati sadržane i u kombuchi.
Naime, zeleni čaj bogat je polifenolima, koji se smatraju jednim od najboljih antioksidansa. Antioksidansi su skupine prirodnih spojeva koje štite organizam od štetnih djelovanja slobodnih radikala, dokazano smanjuju upale, štite srce, krvne žile i imunološki sustav. Ne smijemo zaboraviti i kako igraju ključnu ulogu u detoksifikaciji organizma.

3. OBILUJE ORGANSKIM KISELINAMA

Kombucha je bogata organskim kiselinama. Kao produkt fermentacije nastaju octena, vinska i jabučna kiselina, koje su zaslužne za prepoznatljiv „kiselkast“ okus kombuche. Osim toga, octena kiselina učinkovito djeluje na patogene mikroorganizme koji mogu biti štetni za čovjeka. Organske kiseline utječu i na razinu kolesterola, smanjuju „loš“ kolesterol i pomažu u održavanju tjelesne forme.

4. SADRŽI VITAMINE I MINERALE

Vitamini B skupine i vitamin C sadržani u kombuchi doprinose njezinim blagodatima. I zašto onda ne uživati u koristima vitamina C, glavnog saveznika u podizanju imuniteta i održavanju zdravlja cjelokupnog organizma, kao i vitaminima B1,B2, B6 i B12 i njihovom pozitivnom djelovanju na kosu, kožu i nokte ,a pritom se osvježiti omiljenim napitkom?!

5. MALA KOLIČINA ŠEĆERA

Ukoliko ste ljubitelj sokova onda itekako znate da oni baš i nisu najbolji izbor za vaše zdravlje. Prosječni sokovi sadrže i do 25 grama šećera po pakiranju. Pojačani unos šećera doprinosi povećanju ukupne tjelesne težine, smanjenju koncentracije i posljedično do mnogih bolesti poput dijabetesa tipa 2. I kako onda uživati u osvježavajućem napitku i biti siguran da ne činite loše svojem zdravlju. Vrlo jednostavno, uživajte u kombuchi! Iako nije u potpunosti lišena šećera, većina šećera se potoši u procesu fermentacije, ostavljajući tako u krajnjem proizvodu samo 3 grama šećera na 100 ml. Stoga, možemo tvrditi da je idealna kao alternativa preslatkim pićima koja je istovremeno odlična za vaše zdravlje.

UKRATKO

Kao što smo utvrdili, kombucha ima mnogo potencijalnih prednosti za zdravlje. Počevši s procesom fermentacije, kojim se šećeri razgrađuju na organske kiseline, rezultirajući mnoštvom probiotika i malom količinom šećera, preko njezinih antioksidantskih svojstava i sveukupnim pozitivnim učinkom na organizam, možemo reći da je kombucha idealno piće. Reski okus pomaže pri otklanjanju žeđi, a često ga dopunjuju i prirodni sastojci, kao što su šumske bobice, đumbir ili bazga, koji kombuchu čine privlačnim za sve uzraste. Uvjerite se sami i probajte našu kombuchu. Od Ekipe za ekipu.

Share

Pročitajte još

Great Taste Award

Povijest Kombuche