Kombucha je blago gazirani, fermentirani čaj, reskog okusa i niskog udjela šećera. Nastaje fermentacijom zelenog i crnog čaja u koji se dodaje kombucha kultura.
Kombucha kultura (SCOBY)
Kombucha kultura je simbiotska kultura kvasca i bakterija koja se hrani šećerom. Koristi se u proizvodnji i fermentaciji kombuche. Dodajemo je u zaslađeni zeleni ili crni čaj, a zatim pustimo da fermentira. Fermentacijom na površini nastaje simbioza bakterija i kvasaca (koja svojim izgledom podsjeća na „gljivu“), a koja se može koristiti pri sljedećoj fermentaciji.
Gdje nabaviti kombucha „gljivu“
Kombucha „gljivu“ možete kupiti preko interneta ili zamoliti prijatelja, koji već radi kombuchu, da vam je proslijedi. No, možete je i sami uzgojiti.
Da bi ste je sami uzgojili potrebna vam je nepasterizirana kombucha neutralnog okusa, poput KULTURA Pure kombuche. Bocu KULTURA Pure kombuche otvorite i ostavite na sobnoj temperaturi, dalje od direktne sunčeve svjetlosti, prekrivenu tkaninom 3-4 tjedna. Na vrhu bočice će se formirati simbioza bakterija i kvasaca od koje možete raditi vlastitu kombuchu.


Pasterizirana ili nepasterizirana kombucha?
Nisu sve kombuche iste. Okusom vjerojatno ne biste primjetili razliku, no bitno ju je znati želite li puno više od finog pića.
Nepasterizirana kombucha je prava, tradicionalna kombucha dobivena fermentacijom čaja. Naziva se još i „sirova“ kombucha jer se kombucha kultura NE zagrijava te su sve dobre bakterije očuvane. Potrebno ju je držati u frižideru, u protivnom nastavlja fermentirati i dobiva kiselkastiji okus.
Pasterizirana kombucha dobiva se procesom zagrijavanja u kojem se uništavaju dobre bakterije.
KULTURA kombucha je nepasterizirano piće u koje NE dodajemo konzervanse, umjetna sladila i aditive. Sve boje i okuse dobivamo 100% iz prirode.